joi, 16 octombrie 2014

Din ciclul " Minunile lumii in 200 de cuvinte"


3.      Grădinile Suspendate din Babilon, între legendă și adevăr

Grădinile Suspendate din Babilon , numite așa fiindcă plantele erau cultivate la o anumită înălțime deasupra solului pe o terasă înaltă și nu în pământ, cunoscute ca ” ale Semiramidei”, nu au fost niciodată identificate în mod convingător și nici existența  lor nu a fost dovedită.  
Așa cum ne spune Diodor din Sicilia, care a trăit pe la mijlocul sec. I î.Hr., acestea au fost construite nu de Semiramida sau Nabucodonosor al II-lea, ci de un rege sirian, pentru a-i face pe plac uneia dintre concubinele sale. Aceasta,  fiind persoana de neam, ar fi tânjit după locurile natale și ar fi cerut regelui să imite, printr-o grădină plantată, peisajul  deosebit al  Persiei. Uriașele grădini ocupau o suprafață de 15000 m² și se ridicau în patru terase până la 77 metri înălțime. Sub terase, sprijinite pe mai multe coloane, se găseau camere răcoroase pentru familia regală. Vestitele grădini au fost dărâmate de perși  în timpul ocupării Babilonului. 
Cercetătorii susțin ca descrierea  lui Diodor din Sicilia ar avea ca sursă o istorie pierdută a lui Alexandru cel Mare scrisă de Cleitarchus din Alexandria pe la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr.

Fîrtat Ilie, bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu