joi, 16 octombrie 2014

Românul, frate cu codru?


Românul, frate cu codru?

            Când eram copii, elevi fiind, la lecțiile de istorie ni se povesteau faptele de vitejie ale marilor noștri domnitori în războaiele de apărare împotriva cotropitorilor. Invariabil, aproape în toate marile izbânzi, codrul, natura în general aveau un rol hotărâtor. Vă amintiți de rezistența îndârjită a dacilor, de victoriile de la Rovine, de pe Neajlov, din Codri Cosminului, etc., etc.. Din vremea dacilor și până în timpurile moderne, el, codru, ne-a fost frate bun. Nu ne-a dezamăgit niciodată! El a fost cel care ne-a dat aerul curat ce-l sorbeam cu nesaț în scurta noastră trecere prin această lume, ne-a hrănit atât pe noi oamenii cât și pe celelalte viețuitoare, ne-a apărat împotriva stihiilor de tot felul, ne-a încălzit, dar câte nu a făcut pentru noi! Este foarte greu acum să le enumeri pe toate binefacerile venite din partea fratelui nostru CODRU.
De aici și vorba că românul este frate cu codru.
            Azi, când vezi imagini apocaliptice, cu întinse dealuri și văi dezgolite de vegetația forestieră, coloane interminabile de mașini ce cară cheresteaua rezultată în urma defrișărilor criminale, munții de rumeguș, etc., îți pui întrebarea firească:  o mai fi el românul frate cu codrul? Sau ce frate putem să ne mai numim când, în numele unei îmbogățiri rapide și efemere, lovim atât de laș în bunul nostru frate?
            Poeții noștri l-au cântat în versurile lor. Vă mai amintiți de versurile eminesciene din manualul de citire din clasele primare ” Codrule, codruțule,/ Ce mai faci drăguțule,... /” din poezia ” Revedere”. ?   Ei bine azi cred că poetul ar fi scris versurile puțin schimbate și anume: ” Codrule, codruțule,/ Unde ești drăguțule,.../.
Oare asta să fie recunoștiința noastră, a oamenilor, pentru tot binele făcut de generații?
 Eu, unul, mai cred în înțelepciunea românului și în minunea venirii minții de pe urmă. Dar sper sa nu fie prea târziu.

                                                                                  Fîrtat Ilie, bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu