marți, 18 noiembrie 2014

Biblioteca Grădiştea mai bogată cu o mie de cărţi



Biblioteca Publică Locală Grădiștea, se numără printre fericiții câștigători a unui  grant de 1000 de cărți grație aplicației depuse la Programul de Granturi  ” BOOKS 4 YOUTH ”  susținut de Fundația ” Mereu Aproape.” Fundația a oferit inițial 50 de pachete  a câte o mie de cărți, din literatura română, pentru 50 de proiecte declarate câștigătoare după etapele de jurizare. Dar datorită numărului foarte mare de proiecte depuse – peste 500 – Fundația  ”Mereu Aproape” a suplimentat  cu încă 20 de pachete proiectul, astfel au fost declarate câștigătoare 70 de proiecte. Printre acestea și proiectul propus de Biblioteca Publică Locală Grădiștea, județul Vâlcea.
În cadrul acestui Program au fost depuse proiecte de către ONG-uri, instituții de învățământ, instituții de cultură și alte entități non-profit din România și Republica Moldova, cu personalitate juridică și care pot beneficia de sponsorizări în condițiile legii.
În concurs au putut fi înscrise proiecte de orice fel, cu condiția să aibă în centrul atenției copii și tineri iar aplicantul să nu mai fi primit granturi similare din partea Fundației ”Mereu Aproape ”în ultimii 2 ani.
Câștigarea unui astfel de grant, pentru Biblioteca Publică Locală Grădiștea cu Proiectul ”Grădiștenii și Biblioteca împreună,” a însemnat o gură sănătoasă de oxigen. O mie de volume de carte românească intrată în fondurile acesteia vor revitaliza biblioteca și va face ca cei care, în ultimul timp nu au mai găsit oferta bibliotecii interesantă, să se întoarcă în bibliotecă pentru lectură. Și când spun asta am în vedere în primul rând elevii Liceului Teoretic din localitate și studenții, dar nu numai aceștia.
Ca parte importantă a Proiectului a constituit-o contribuția Primăriei Grădiștea la preluarea și transportul pachetelor de cărți de la depozitul din București.

Fîrtat Ilie,
bibliotecar Biblioteca Publică Locală Grădiștea, jud. Vâlcea 

luni, 17 noiembrie 2014

Păcat că te-am cunoscut atât de târziu, Maestre Petre Petria!


 Păcat că te-am cunoscut atât de târziu, Maestre Petre Petria!
               
Era prin vara lui 1995. Căutam febril un loc de muncă și dus de noroc am ajuns la Biblioteca Județeana, avea sediul lângă podul Vinerii Mari, să întreb despre postul de bibliotecar de la Grădiștea. Acolo l-am cunoscut pe domnul Petre Petria. De la domnia sa am primit primele informații despre ce înseamnă să fii bibliotecar dar mai ales în ce constă un examen pentru ocuparea unui post de bibliotecar într-o bibliotecă publică. A fost concursul, am avut norocul să câștig râvnitul post și iată-mă bibliotecar!
Domnul Petria a fost cel care m-a modelat și m-a format ca bibliotecar. După fiecare întâlnire trimestrială de la Biblioteca Județeană, după fiecare întâlnire în teritoriu cu domnul Petria mă apropiam mai mult de ceea ce înseamnă să fii bibliotecar.
Mi-amintesc cu multă plăcere de vizitele de la Grădiștea, de întâlnirile prilejuite de concursul ” Cea mai bună Bibliotecă Publică Locală din județul Vâlcea ”, de întâlnirile din Biblioteca Județeană ocazionate de diferite evenimente culturale, sau pur și simplu întâmplătoare, de corespondența scrisă sau de convorbirile telefonice .
Dar marele merit al domnului Petria, în ceea ce mă privește,este acela că mi-a insuflat dragostea pentru scris. De câte ori ne întâlneam insista să scriu despre bibliotecă, despre istoria comunei , depre obiceiurile şi tradiţiile locale și să încerc să realizez monografia comunei Grădiștea. Și după atâta insistență, iată că în anul 2004 l-am invitat pe Maestru la Biblioteca Județeană Vâlcea să participe la prima mea lansare de carte ”Grădiștea, file de istorie” , prima lucrare monografică tipărită despre comuna Grădiștea , lucrare realizată în colaborare cu soția mea,  Fîrtat Ioana, învățătoare. Și cum gheața fusese spartă, iată că sub sfatul și îndrumarea domniei sale au mai apărut încă 2 volume, în 2007 ”Grădiștea, pagini de dor” , o culegere de folclor din Grădiștea și în 2010          ” Monografia învățământului grădiștean, 1840-1989”. Așa am prins curaj și am continuat să public mai multe articole – urmând sfatul maestrului meu – despre bibliotecă, despre obiceiuri și tradiții, despre istoria comunei mele in diverse publicații tipărite sau on-line.
Numele lui Petre Petria se leagă de foarte multe titluri de carte, dar Maestrul a excelat și ca editor de presă, când spun asta am în vedere revista ” Memoria slovelor”, al cărei director a fost și-n paginile căreia și-au făcut loc și câteva articole scrise de mine.
La lansarea numărului din 2013, lansare făcută la Biblioteca Județeană Vâlcea, a fost ultima dată când am mai vorbit….Eu am fost puțin contrariat de faptul ca Maestrul nu-mi mai răspunsese la telefon, neștiind că este bolnav, l-am întrebat ce s-a întâmplat! Cu tristețe în glas și cu resemnare mi-a povestit despre boală, despre enigma apariției ei, despre medici, etc. .. La despărțire, ne-am îmbrățișat și  pe  un ton ce n-am să-l uit niciodată mi-a zis ”- Ilie, păcat că ne-am cunoscut așa de târziu!”.
 Atunci n-am înțeles prea multe, am crezut că este o vorbă spusă în vânt şi că nu este așa de grav, că nu se va lăsa învins așa de ușor și de repede de boală! N-am crezut că este ultima dată când vorbim!  Abia când colegii din Biblioteca Județeană mi-au dat cumplita veste despre trecerea la cele veșnice a Maestrului, am realizat câtă dreptate a avut! Păcat că te-am cunoscut atât de târziu, Maestre Petre Petria!

                                                                                                               Fîrtat Ilie, bibliotecar
               
                Notă: Publicată în Personalități vâlcene – în memoriam Petre Petria, Editura Rotipo, Iași, 2014, pag. 107.