luni, 16 martie 2015

Sfântul cu turban din Grădiștea Vâlcii


Sfântul cu turban din Grădiștea Vâlcii
                                                                                                

Satul Străchineşti, component  al  comunei  Grădiştea, judeţul  Vâlcea, este  aşezat  în  partea  de  Nord-Est  a  comunei, pe  malul  stâng  al  râului  Olteţ. Cu  cei  45  locuitori  ai  săi, satul  Străchineşti  este  cel  mai  mic  sat,  din  cele  nouă câte are comuna  în component sa. Cale  de  acces  drumul  comunal  Urzica ( comuna  Sineşti )-Dobricea ( comuna  Grădiştea ).  Etimologia numelui satului se trage de la antroponimul strachină. Probabil că în vechime locuitorii se ocupau cu olăritul. De aici și-au luat – probabil - numele și familia boierilor Străchinescu. Nu este exclusă nici variant ca numele satului să fie dat de familia boierilor Srăchinescu,  boieri  ce  au  avut  conac  şi  moşie  în  zonă. Aceştia,  în istoria Țării Românești,   au  deținut  ranguri  boiereşti,  postelnici, ispravnici, pitari, etc. Tot  din satul  Străchineşti  era  şi  Tănasie  Miulescu, “tăiat  de  turci”  ca  participant  la  “zaveră”-Revoluţia  lui  Tudor  Vladimirescu  din  1821.
Biserica din  Străchineşti, cu hramul „Intrarea în Biserică”  –declarată  monument  istoric- a  fost  ridicată  între  anii  1737 – 1748. Construcţia a fost începută de ispravnicul Vladu Romanescu, boier  din  comuna  Roşiile.  Dar acesta moare şi lucrarea este continuată de soţia acestuia, jupâneasa Păuna. În anul 1748 este terminată.
Se  spune    pe locul unde a fost ridicată această biserică  ar  fi  fost o  altă  biserică, construită de haiducul Dragu. Legenda ne dezvăluie că acest Dragu, de numele căruia se leagă mai multe denumiri toponimice pe raza mai multor comune oltene,  ar fi ridicat 3 biserici.
Biserica  a  fost  renovată la aproape o sută de ani,  în  1830, de către Gheorghe Străchinescu şi  soţia sa Ancuţa, boieri locali. Pictura a fost refăcută de zugravii Constantin şi Pătru. Printre cei care au mai participat financiar la renovarea bisericii, îl putem aminti şi pe Dumitru B. Tomescu cu soţia sa Maria, familie cu stare, din Grădiştea , în anul 1903.
În acest moment frescele  interioare  necesită    fie restaurate. Acolo  unde  sunt  deteriorate se  observă  trei  rânduri  de  straturi de frescă. În  altar, pictura  este  în  stil  Brâncovenesc. În exterior, biserica a fost victima unor abuzuri venite din partea preoţilor parohi locali care, din exces de zel sau neştiinţă, au distrus frescele. Nu spun că şi în interior unele fresce  au fost distruse - a fost spart un zid pentru a fi montată o uşă.
În manuscrisele lăsate de Dumitru Cumpănaşu, preot şi învăţător din Grădiştea, personalitate marcantă a vieţii culturale şi politice a Olteniei, referitor la Biserica Străchineşti , găsim următoarele:
“ Bisrica Străchineşti are acelaşi plan de construcţie ca şi Biserica Buna Vestire din  Rm. Vâlcea, ( la dimensiuni mai reduse). Şi aici, în tabloul votiv apare Constantin Mavrocordat voievod, confirmând că bisericile Străchineşti şi Buna Vestire din Rm. Vâlcea au fost construite în acelaşi timp, după modelul bisericii Mânăstirii Horezu. ”
Ca  o  curiozitate, probabil  unic  în  zonă, una  dintre  fresce  reprezintă un  sfânt  cu  turban. Referitor la această pictură, muzeograful – arheolog, doctor în istorie, domnul  Florin Ridiche  de la Muzeul Olteniei din Craiova, a făcut următoarea precizare: ” Turbanul nu este neapărat un obiect de vestimentație musulman. El era folosit și în perioada preislamică. Turbanul are mai degrabă o funcție utilitară, de protecție împotriva prafului și a soarelui și era folosit și de mongoli, de huni, se pare, dar și de soldații francezi creștini, în perioada războiului din Algeria. În ceea ce privește pictura prezentată, consider că pictorul-autor a văzut ceva similar în bisericile ortodoxe din cadrul Imperiului Otoman, mai ales în cele de la Constantinopol sau din Asia Mică. ”


                                          Fîrtat  Ilie, bibliotecar  al  Bibliotecii  Publice  Locale  Grădiştea.     

Nota: Publicat in Forum valcean, Nr. 1, 2015 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu