joi, 13 februarie 2014

Școala pentru adulți și Casele de citit de la Grădiștea


Școala pentru adulți

Tot la inițiativa lui Spiru Haret, odată cu revenirea acestuia în fruntea Ministerului Instrucțiunii, în anul 1901, este dată o circulară prin care prefecții de județ obligau comunele sa prevadă la bugetul local o subvenție de 10 lei pe lună, pentru învățători, ca aceștia să predea și la școala pentru adulți. O astfel de școală a funcționat și la Grădiștea din 1902 până în 1904 când a fost închisă, ne mai primind fonduri din partea primăriei. La această școală se preda sătenilor analfabeți și foștilor elevi, care din diferite motive nu terminaseră școala.

                            Casele de citit

Casele de sfat și citire, în ”Vechiul Regat” , își au începutul în anul 1908, după modelul caselor de citit din Transilvania și constituiau activitate extrașcolară cu rolul de a educa și informa prin lectură. Inițiativa înființării acestor case de sfat și citire aparține învățătorilor.
În anul 1916, la Grădiștea se înființează o astfel de casă de sfat și citire ce preia și Biblioteca populara existentă, îmbogățindu-i activitatea. Cele mai frecvente activități organizate de către aceste case de sfat și citire erau șezătorile culturale din programul cărora făceau parte expuneri și programe artistice ( recitări de poezie patriotică, anecdote, lecturi patriotice, etc.)
Pentru buna desfășurare a activității caselor de sfat și citit, membrii acestora alegeau un comitet care se îngrijea de bunul mers al activității acestora. Aceste case de sfat și citire aparțineau administrativ de Casa Școalelor.

Bibliografie: Monografia învățământului grădiștean, 1840 - 1989, Rm. Vâlcea, 2010, Editura Silviana, Fîrtat Ilie, Fîrtat Ioana și Fîrtat Georgiana - Elena

Firtat Ilie, bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu